Een uitdaging die velen kennen is om elke dag weer een gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Daarbij probeer je natuurlijk ook origineel te blijven in de keuken. Om je de komende tijd van wat originele gerechten te voorzien, krijg je van mij 6 gezonde recepten om de week door te komen. Deze gerechten zijn gemakkelijk te bereiden, dus ideaal voor mensen met een druk bestaan of mensen die niet uren in de keuken willen staan om een maaltijd te koken.
-120 gram kokosyoghurt
-handje blauwe bessen
-eetlepel chiazaad of gebroken lijnzaad(zelf malen)
-10 gram ongezouten, ongebrande noten naar keuze (wal,- pecan,- cashewnoten)
Meng alles door elkaar in een schaaltje.
-250 ml havermoutmelk (Oatly)
-3 eetlepels fijne havermout (liefst 1 nacht geweekt in de havermoutmelk)
-breng dit samen aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken
Evt fruit toevoegen. Denk dan aan een appel in kleine stukjes, evt meegekookt,
banaan in plakjes, of ander fruit naar keuze. Strooi er wat kaneelpoeder overheen
als het klaar is.
-2 eieren gebakken in roomboter of kokosolie
-200 gram gewokte roerbakgroenten naar keuze
Bedek hiermee je gebakken ei. Evt combineren met rauwkost.
-1 bakje kastanjechampignons in stukjes gesneden
-1 ui in stukjes gesneden
-1 teentje knoflook uitgeperst
-Smelt een klontje roomboter of kokosolie in een soeppan. Voeg de uien en
knoflook toe en bak zachtjes 5 minuten. Doe er dan de champignons bij en bak
dit samen op niet te hoog vuur gedurende 10 minuten.
-Breng 1 liter water aan de kook en voeg 2 groentebouillon tabletten toe
(biologisch). Doe dit bij de champignons en breng aan de kook. Laat het geheel
ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken Je kunt de soep op deze manier eten.
Houd je van een minder grove structuur? Pureer de soep dan naar wens.
-Evt combineren met een stukje desembrood besmeerd met wat roomboter
-4 grote tomaten in grove stukken
-halve komkommer in stukken
-1 groene paprika in stukjes
-1 kleine rode ui in dunne ringen, (meer/minder naar smaak)
-fetakaas in blokjes gesneden. Lekker om te marineren in extra vierge olijfolie met
oregano, omscheppen en door de salade mengen.
*Wil je er graag vlees of vis bij eten? Kies dan voor een stukje kipfilet of zalm. (75
gram p.p.)
-400 gram bloemkoolrijst
-400 gram roerbakgroente naar keuze
-250 gram kipfilet in blokjes of reepjes (ik kies meestal gemarineerd van de slager)
-Smelt een klontje roomboter of kokosolie in een wokpan, bak hierin de kipfilet.
-Voeg dan de roerbakgroente toe en bak mee. Bestrooi het met kruiden naar
wens. Denk dan aan basilicum, oregano, paprika, kerrie enz. Peper en zout= (niet
te veel)
-Smelt in een grotere koekenpan een klontje roomboter of kokosolie. Bak hierin
kort, (naar smaak qua gaarheid) de bloemkoolrijst.
-Meng het dan door de roerbakgroenten en de kipfilet
-Lekker ook om er evt een gebakken eitje op te doen
Klaar is je gezonde “nasi”
Wil je graag gezonder gaan eten, maar weet je niet hoe? Of ben je benieuwd hoe gezond je al eet? Dan kun je altijd een afspraak maken bij een voedingsadviseur. Op basis van jouw dagelijkse eetpatroon wordt gekeken hoe gezond je nu eet en waar je nog zou kunnen verbeteren. Met dit voedingsadvies kun je vervolgens direct aan de slag.
Ben jij benieuwd hoe gezond jij al eet? Kom dan een keertje langs voor een gesprek.